Autoriteit persoonsgegevens

Autoriteit Persoonsgegevens geeft eerste knauw

Bestuurlijke boete Deze week werd bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet alleen blaft, maar ook voor de eerste keer een verwerkingsverantwoordelijke heeft gebeten. Met een forse bestuurlijke boete voor de tekortkomingen én een lastgeving om de tekortkomingen ongedaan te maken, is het HagaZiekenhuis het eerste ‘slachtoffer’ sinds de invoering van de … Lees meer

Wanneer ben je Functionaris voor Gegevensbescherming (FG)?

Het gaat om kwaliteiten Deze vraag valt niet uit de lucht met de AVG want ook met de Wbp bestond een Functionaris voor Gegevensbescherming (FG). Het antwoord van de AVG op de vraag is heel simpel. Een functionaris voor gegevensbescherming wijs je aan op grond van zijn professionele kwaliteiten. En in het … Lees meer

Bewaartermijn, waar zijn we aan toe?

Geen concrete bewaartermijn De bewaartermijn is een lastig onderwerp dat ook met de nieuwe privacywet niet veel concreter wordt. De eis van ‘niet langer bewaren dan benodigd voor het doel’ bestond al, maar staat met de AVG opnieuw in de belangstelling. Het lijkt erop dat door gegevens weg te gooien er een … Lees meer

De AVG geldt: meer rechten, meer plichten en ander toezicht

AankondigingVoorzitter Aleid Wolfsen: “Dit is een historisch moment. We hebben nu in de hele EU dezelfde privacyregels. De privacywetgeving is aangepast aan deze tijd en geeft mensen meer zeggenschap over hun persoonsgegevens. Hiermee is ieders grondrecht op bescherming van je persoonsgegevens beter verankerd.”Zo introduceert de Autoriteit Persoonsgegevens op 25 mei 2018 de … Lees meer

Belastingdienst verwerkt BSN in strijd met de AVG [update]

BTW identificatienummer Staatssecretaris Snel van Financiën heeft de Tweede Kamer laten weten dat de Belastingdienst niet in staat is om per 1 januari 2019 te stoppen met het gebruik van het BSN van zelfstandige ondernemers in het BTW-nummer. De Autoriteit Persoonsgegevens had 1 januari 2019 als deadline gesteld. Er lijkt een mogelijkheid … Lees meer

Belastingdienst verwerkt BSN in strijd met de AVG

Het BSN (burger service nummer) is een uniek identificatienummer dat gebruikt wordt voor de communicatie tussen individu en overheid, waarvan iedere burger ingeprent krijgt hiermee zorgvuldig om te gaan. Zelfs bij het ‘beruchte’ kopietje paspoort moet je het BSN nummer doorhalen om te voorkomen dat verwerking van het BSN onrechtmatig plaatsvindt. Alles … Lees meer