De voordelen van één Europese privacywet

DELEN IS LEUK:

Sinds de introductie van de WBP hebben er zoveel internationale ontwikkelingen plaatsgevonden, dat een grondige revisie niet uit kon blijven. Deze is in Europees verband uitgevoerd en heeft geresulteerd in een verordening, hetgeen inhoudt dat toepassing bindend is voor alle EU-lidstaten en haar inwoners. Zij hoeven daarom geen separate wetgeving te ontwerpen, wat wel het geval zou zijn geweest bij een richtlijn. Enkel ten aanzien van een aantal gespecificeerde onderdelen kan een nationale wetgever een nadere eigen invulling geven. Dit betreft bijvoorbeeld minderjarigheid en de behandeling van strafrechtelijke gegevens

De voordelen die één uniforme wet geeft, spelen vooral bij organisaties die internationaal actief zijn. Dit hoeft niet te betekenen dat deze organisaties ook in andere landen fysieke vestigingen moeten hebben. Je bent internationaal actief als je gegevens verwerkt uit of in een ander land van de EU.

Met de introductie van een verordening (afgezien van de specifieke onderdelen waar een discretionaire nationale bevoegdheid bestaat) is de wet gelijk, waar de verwerking dan ook plaatsvindt. Dit betekent minder interpretatie, minder uitzonderingen en meer zekerheid vooraf. Daarbij wordt ook de communicatie met toezichthouders duidelijker, omdat de verwerkingsverantwoordelijke in principe maar met één toezichthouder te maken krijgt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *