Een nieuw ecosysteem

DELEN IS LEUK:
Meer rechten voor een betrokkene

Een belangrijke uitkomst van de AVG is dat een betrokkene meer rechten heeft om naleving van de privacywet af te dwingen. Betrokkenen zijn weerbaarder om te beslissen en mee te kijken met hun eigen gegevens. Door vervolgens verplichtingen tot transparantie en verantwoording bij de verwerkingsverantwoordelijke te leggen, beoogt de wet naleving van de AVG te realiseren. Als stok achter de deur is er nog de dreiging van een stevige sanctie, die ook voor kapitaalkrachtige organisaties genoeg aanleiding moet zijn om aan de AVG te voldoen.

Wet gebaseerd op beginselen

De wet is strikt, maar nog steeds gebaseerd op beginselen. Al deze beginselen zijn er om de privacy van een individu te beschermen. Binnen hierbinnen hebben organisaties ruimte om de verwerking en omgang met persoonsgegevens zelf vorm te geven. Er wordt echter meer transparantie gevraagd over wat er met de gegevens gebeurt en hoe er mee wordt omgegaan.

Rechten en plichten niet in een hand

Rechten en verplichtingen liggen niet in één en dezelfde hand. Het zijn deze tegengestelde belangen die in een evenwicht in het ecosysteem moeten resulteren. Het zou echter niet zo moeten zijn dat het altijd de betrokkene is die een organisatie op haar plichten wijst. Als organisatie moet je het niet zo ver laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *