Een grote maskerade !?

DELEN IS LEUK:
Dinomaskers

Vandaag maakt DierenPark Amersfoort op haar site bekend dat zij dinomaskers inzet om de privacy van hun bezoekers te waarborgen. De woordvoerder geeft aan dat bij bezoekers de vraag speelt of er mogelijkheden zijn om niet gefotografeerd of gefilmd te worden tijdens hun dagje uit. Als speels antwoord op deze kwestie introduceert de dierentuin dinomaskers waarmee bezoekers onherkenbaar door de dierentuin kunnen struinen.

Waar gaat dit over?

De woordvoerder klinkt uitermate serieus over de pilot van het DierenPark. Het is de eerste dierentuin die zoiets doet. Wat kan je hierop nog zeggen? Als promotie is het een fantastische stunt om in de aandacht te komen. En het is een mooi voorbeeld van het vinden van een kans uit nieuwe regelgeving. Goed werk van de marketeer. Eigenlijk zijn wij wel benieuwd wie dit soort verzoeken doet bij het DierenPark. Als de vragensteller echt begaan was met de privacy van zichzelf en zijn of haar gezin, dan hadden ze dit ook zelf kunnen bedenken.

Persoonsgegeven

Dit gaat wel ver. Een foto kan inderdaad een persoonsgegeven zijn. Want een persoonsgegeven is elk gegeven dat tot een identificeerbaar persoon is te herleiden. Maar meestal is daar nog veel meer informatie voor nodig, bijvoorbeeld de school, werkgever of sportclub waar de ‘gefotografeerde’ actief is. Wij moeten de eerste persoon nog tegenkomen die aan de hand van een kiekje een persoon op de achtergrond gaat identificeren.

Het moet niet gekker worden

Maar is dit houdbaar? Speel je straks een voetbalwedstrijd tegen gemaskerde tegenstanders omdat zij niet herkend willen worden? Met een gemaskerd publiek? Wordt het straks verboden om fototoestellen in het openbaar bij je te hebben? Springt Facebook hier op in door de gezichten van alle andere personen op een foto te ‘blurren’, behalve van degenen die hun toestemming hebben gegeven? Zelf ook een voorbeeld van dit soort privacymaatregelen gezien? Laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *