Transparantie is de rode draad

DELEN IS LEUK:
Het recht van de een, is de plicht van een ander

Hier wordt heel duidelijk hoe de relatie van de rechten van betrokkene in een wisselwerking samenhangt met de plichten van de verwerkingsverantwoordelijke. Het recht van de een, is de plicht van de ander. De wet stelt duidelijk dat de betrokkene communicatie in verband met de verwerking ontvangt in een beknopte, transparante, begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm en in duidelijke en eenvoudige taal. Dit is een mondvol, maar wel de realiteit. En daarbij moet ook nog rekening gehouden worden met kinderen.

Rechten zonder drempels

Verder noemt de wet een aantal aanvullende regels die de garantie vormen dat de betrokkene zijn rechten kan uitoefenen zonder drempels en belemmeringen. Deze zien onder andere op de volgende aspecten:

  • Verzoeken mogen niet geweigerd worden, tenzij betrokkene niet te identificeren is.
  • De informatie wordt in principe schriftelijk of via elektrische middelen verstrekt.
  • Mondeling informeren kan alleen op verzoek van betrokkene en na identificatie.
  • Verwerkingsverantwoordelijke reageert op verzoeken binnen een maand, ook als het antwoord later komt. Voor een groot of complex verzoek mag de reactietermijn met 2 maanden verlengd worden.
  • Verzoeken zijn kosteloos. Een ongegrond of buitensporig verzoek kan geweigerd worden of tegen een vergoeding worden behandeld.
  • Communicatie mag verlopen via gestandaardiseerde iconen.

Transparantie voor betrokkene is de rode draad. Dit is het kader waarbinnen de verwerkingsverantwoordelijke moet bewegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *