Dossier BSN – kopietje paspoort

DELEN IS LEUK:
Zichtbaarheid BSN

Het gebruik en zichtbaar hebben van het BSN blijft een punt van aandacht. Na eerdere berichten over het ongewenst ‘publiceren’ van het BSN door de Belastingdienst in het BTW-identificatienummer van ondernemers, is het nu de beurt aan het paspoort. Op de fotozijde is in de automatisch leesbare regels het BSN opgenomen. Waar het BSN van ondernemers actief verspreid wordt, is dit met een paspoort niet het geval.

Identiteitsfraude

Het gaat hier echter om gevoeligheid voor identiteitsfraude. Het komt veelvuldig voor dat voor identificatiedoeleinden inzage in het paspoort wordt gevraagd, of dat een kopietje paspoort nodig is. Het open en bloot tonen van het BSN-is daarom geen handige zet. Het is diezelfde Rijksoverheid die ook tips geeft hoe fraude te voorkomen met een kopie van het paspoort.

Verplaatsen BSN

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken geeft daarom ook aan dat hij het verplaatsen van het BSN naar de achterzijde van het paspoort onderhanden heeft. Maar gezien de aanpassingen die nodig zijn bij gebruikers (bijvoorbeeld de politie) kan er geen termijn worden gegeven.

Eigen verantwoordelijkheid

Tot die tijd moet de eigenaar van het paspoort dus zelf maatregelen nemen om het BSN te maskeren. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar, zoals de KopieID-app van de overheid of ID-cover die de ANWB aanbiedt.

Lees meer

Achter een kopietje paspoort gaat veel meer schuil dan je op het eerste gezicht zou denken. We houden je daarom regelmatig op de hoogte van de ‘do’s en don’t’s’ bij het gebruik van een paspoort voor identificatiedoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *