Belastingdienst verwerkt BSN in strijd met de AVG

DELEN IS LEUK:

Het BSN (burger service nummer) is een uniek identificatienummer dat gebruikt wordt voor de communicatie tussen individu en overheid, waarvan iedere burger ingeprent krijgt hiermee zorgvuldig om te gaan. Zelfs bij het ‘beruchte’ kopietje paspoort moet je het BSN nummer doorhalen om te voorkomen dat verwerking van het BSN onrechtmatig plaatsvindt. Alles om misbruik via identiteitsfraude tegen te gaan.

Nu heeft de Autoriteit Persoonsgegevens in juni jl. een onderzoeksrapport uitgebracht waarin het gebruik van het BSN als onderdeel van het BTW-identificatie nummer onrechtmatig wordt genoemd. Er is geen grond voor verwerking aanwezig zoals volgens artikel 6 AVG verlangd wordt. Om heel eerlijk te zijn, deze conclusie is ook niet vreemd en niet onverwacht. Door het gebruik van het BSN in het BTW-nummer van een ondernemer, wordt deze persoon blootgesteld aan alles waar juist voor wordt gewaarschuwd. En dan ook nog eens zonder dat deze betrokkene zich ook maar kan weren. Dat maakt dat de verwerking ook nog eens niet behoorlijk is tegenover der betrokkene, wat een eis is uit artikel 5 AVG.

De vraag rijst dan waarom de Belastingdienst nu pas dit officiële bericht krijgt? Mogelijk werd er al aan een alternatief gewerkt, maar werd er geen progressie geboekt. Dat blijkt niet uit het onderzoek.

De laatste berichten geven aan dat de Belastingdienst de Tweede Kamer voor de zomer van 2018 informeert over de mogelijkheden van een alternatief. We zullen volgen hoe dit afloopt. Voor de ondernemers is dit natuurlijk een stap in de goede richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *